Slakken
SLAKKEN BIOLOGISCH BESTRIJDEN
De slak: Het drama dat uw oogst opeet. Maar, zo erg hoeft het niet te zijn. Slakken zijn prima te bestrijden en zelfs op een biologische manier.
planten als remedie
Zet planten door elkaar. Planten waar de slak gek op is maar ook planten waar die niet van houdt. De beesten hebben bijvoorbeeld een hekel aan munt, venkel, geraniums, knoflook, tijm en vingerhoedskruid.
slakkenvallen en lokmiddelen
Je kunt de beestenlokken en daarna verwijderen. In elk artikel over slakkenbestrijding vind je daarover het bakje met bier wat je moet ingraven. De beesten vallen erin en verdrinken of ze verlekkeren zich aan het bier, worden lam en kruipen vrolijk vretend de tuin weer in .
Wie de slakken wil vangen, legt rabarberblad of planken in de tuin, of plant lokplanten als hosta of afrikaantjes (Tagetes). De slakken komen hier op af, zodat je ze gemakkelijk kunt wegvangen. Bovendien zijn afrikaantjes goed tegen wortellesieaaltjes. Huisjesslakken zijn te pakken met de hand. Met name de segrijnslak is een veelvraat(deze slak is trouwens eetbaar, maar wel veel werk om klaar te maken).
Naaktslakken zijn te pakken met een boterhamzakje die je als een want aandoet en vervolgens pakt wat je pakken kunt. Vervolgens het zakje omdraaien en de vuilnisbak in. Let wel op dat de bak tijdig geleegd wordt; slakkenlijken stinken als rottend vlees. Slakken komen na een buitje of 's nachts tevoorschijn dus als je meteen veel slakken tegelijk wilt weg hebben kan je dat het beste op die momenten doen
Als ze deze planten tot gatenkaas reduceren laten ze de overige planten (tijdelijk) met rust.
Tenminste ... zo lang de plant nog een beetje mals is. Want als ie oud en taai wordt en gaat bloeien stappen de slakken alsnog over op de andere planten.
Wat ook werkt zijn gebruikte bloempotjes, plastic bekers of puddingbakjes. Plastic bakje (zonder bodem!) ingraven en daarin planten.
Wetenswaardigheden :
Slakken houden niet van koffie. Strooi wat koffieprut rond je planten of spuit wat koude, sterke koffie. Bovendien is koffiedik of koffieprut rijk aan stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper.
Allemaal ingrediënten die goed zijn voor planten. Het mooie is dat deze stoffen slechts langzaam loskomen uit het koffiedik, zodat er geen vergiftiging optreedt vanwege een piek aan grondstoffen die los komt.
Kneus de teentjes van 1 bol knoflook. Doe ze in een liter water en kook dit 5 minuten (Dan zeven en laten afkoelen). 1 Eetlepel bij 1 liter water voegen als je planten besproeit. De rest bewaar je in de koelkast.
Plaats een plastic bak of halve fles over je plantjes totdat ze groot genoeg zijn om zelf te overleven.
Bied nuttige dieren als egels of padden geschikte schuilplaatsen aan; slakken vormen hun hoofdgerecht.
Geef ‘s avonds geen water als je last hebt van slakken. ’s Avonds water geven trekt ze aan; ’s ochtends zijn ze net op hun weg terug naar een vochtige schuilplaats en is de kans dat ze terugkeren klein. Een dichte haag is vaak een goede schuilplaats voor slakken. Een haag langs de moestuin is derhalve geen goede optie. Mocht je wel een haag willen, zorg dan dat het geen coniferen zijn. Deze verzuren de grond.
Heermoes
HEERMOES (Equisetum arvense )
Heermoes (Equisetum arvense), door velen abusievelijk kattenstaart genoemd is een ruige overblijvende plant. Kattenstaart (Lythrum salcaria) is geen onaardige plant die het goed doet in tuinen en in het wild vooral te vinden is langs watergangen.

Kattenstaart (Lythrum salcaria).
Heermoes is familie van de paardenstaart. De Latijnse naam Equisetum zegt het ook. Equus betekent paard. De plant komt in twee gedaantes voor. Daar is als eerste de voorjaarsstengel, die de vruchtbare, groenzwarte, later bruine knotsvormige sporendragers vertoont.

Voorjaarstengel van Heermoes(Equisetum averse)
En dan is er de zomerstengel die deze knotsen nooit draagt. Deze twee vormen komen na elkaar op. Pas wanneer de sporen van de vruchtbare vorm zijn verstoven, komt de onvruchtbare vorm naar voren, dit gebeurt eind april begin mei. De zwarte wortelstokken zitten vaak diep in de grond (meer dan 0,5 m), waaruit telkens weer nieuwe planten groeien. Omdat de wortelstokken telkens weer uitlopen zijn ze lastig te bestrijden. Als we in Delden in plaats van een stuwwal bij een vulkaan zouden tuinieren, zou heermoes na een uitbarsting weer boven het gestolde lava uitkomen.
Heermoes is het best te bestrijden door de uitlopers van de wortelstokken regelmatig en consequent zo diep mogelijk uit te steken, waardoor de plant zo min mogelijk kans krijgt op kracht te komen door fotosynthese.

Heermoes(Equisetum averse) in een tuin, waar een paar zomermaanden geen onderhoud is uitgevoerd.

Heermoes(Equisetum averse)
Maak jouw eigen website met JouwWeb